top of page
Lopen in de sneeuw

WINTER BOOTCAMP!

WAT TREK JE AAN?

BETER MEE VERLEGEN, DAN OM VERLEGEN.

Bootcamp in de winter, wat trek je aan?

SHPT.jpg

De zomer zit erop en de dagen zijn direct al heel wat minder lang licht. Tegelijkertijd wordt het nu merkbaar frisser buiten en is de kans groter dat je niet helemaal droog thuiskomt. Dit kan een hele rits aan excuses zijn om juist even te stoppen met sporten of bootcamp maar daar zijn niet heel veel mensen beter van geworden ;-)

Ik kies er dan ook gewoon voor om me te kleding op de omstandigheden en daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Je zult je in deze periode moeten kleding op een functionele, isolerende en beschermende manier. Uiteraard kijk je per dag naar de situatie, niet alles hoeft elke keer nodig te zijn om aan te trekken.

Laagjes, laagjes, laagjes.

Het is het verstandigst om meerdere lagen kleding te dragen en niet één dik of dun kledingstuk. Op deze manier heb je de mogelijkheid om net één laag uit te trekken als het toch te warm wordt.

De onderste laag moet functioneel zijn

Tijdens het sporten zul je warmte produceren en dus gaan zweten. Deze functionele onderlaag dient ervoor om dit vocht effectief op te nemen en af te voeren. De verfijnde structuur zorgt ervoor dat het vocht snel kan verdampen en je hierdoor niet nat blijft en enorm afkoelt. Het is van belang dat deze kleding goed op het lichaam aansluit en niet van katoen is. Katoen heeft niet de fijne structuur en houdt het vocht juist vast. Zorg er dus voor dat deze onderste laag uit nylon, lycra of polyester bestaat.

De tussenlaag moet isolerend werken

De tussenlaag dient de lichaamswarmte te bewaren zodat afkoeling wordt voorkomen. Daarnaast heeft het ook de functie om het vocht uit de onderste laag verder af te voeren zodat het nog meer kan verdampen.

De buitenste laag moet je beschermen tegen weer en wind

De buitenste laag kleding is minstens zo belangrijk als de andere twee lagen. Deze moet je beschermen tegen koude wind en tegen regen. Hierdoor moet deze zowel wind- als waterdicht zijn maar óók ademen. Dat laatste is van belang omdat je natuurlijk warmte en vocht van binnenuit produceert wat wel moet kunnen ontsnappen. We weten allemaal wat er gebeurt als je hard fietst in een regenpak, de kleding hieronder wordt gewoon nat van je jezelf omdat het vocht niet kan ontsnappen. Onderschat in deze periode de wind ook zeker niet, de zogenaamde “windchill” factor kan zo maar een verschil van 10 graden creëren wat het lichaam enorm snel kan doen afkoelen.

Accessoires

Dan heb je de basis goed voor elkaar, stap je naar buiten en waait de frisse wind je om de oren en moet je misschien wel super koude kettlebells gebruiken: nog niet prettig. Vergeet op die dagen niet om je handen en hoofd te beschermen en draag handschoenen en/of een muts van dezelfde functionele typen materiaal.
Voor de handschoenen is het erg prettig dat ze voorzien zijn van rubber voor extra grip op de materialen. Ikzelf gebruik de Sphere Running Gloves van Nike. Niet al te prijzig, ze zitten erg prettig en bieden een goede grip. Daarnaast is het erg verstandig om verlichting in het donker te dragen: reflecterende kleding, een hoofdlampje of verlichting om de arm of schoenen. Ook erg belangrijk!

Wat betreft de schoenen, goede loopschoenen zijn aan te raden omdat je ongetwijfeld veel korte of langere stukken zult rennen. Zorg er ook voor dat je de schoenen goed vetert, lang niet iedereen weet waar het laatste veteroogje in de schoen voor dient ;-)

Als je bootcamp erg leuk vind en graag door wilt blijven gaan dan is de juiste kleding een enorme boost om elke keer weer alles te geven, ook in de winter!

Wat je ook doet, onthoud één ding.

Consistency is key!

     Heb jij het sporten ook zo gemist en wil jij

  • je sterker en krachtiger voelen?

  • minder spier- en gewrichtsklachten?

  • energieker en lekkerder in je vel zitten?

  • meer zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen?

bottom of page